enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şehirleşmemiz elektrikli araç altyapısına uygun mu?

Şehirleşmemiz elektrikli araç altyapısına uygun mu?
A+
A-

Türkiye’de elektrik araç sayısı 167 bin 519 adete çıkarken, toplam elektrik araç şarj soket sayısı da 25 bin 96 adete yükseldi. “Elektrikli araçlar ülkemizde de çok hızlı büyüyor” diyen Bakan Bayraktar: “Herkes apartmanlarda yaşıyor. Bu yüzden şehirleşmemiz elektrikli araçlar için çok uygun değil. 2026-2030 yılı elektrikli araç şarj altyapısının yatırım yılı olacak.”

Haber: Fırat İpek

2024 yılı Ocak ve Kasım elektrikli araç rakamlarına baktığımızda, dünyada geçen seneye göre satışlar yüzde 25 artışla 15,2 milyona ulaşırken, Türkiye’de de yüzde 137 artışla 167 bin 519 adete yükseldi. Bu üretim ve satıştaki büyüme rakamları dikkatleri elektrikli şarj ünitesi yatırımlarına ve dolayısıyla da ülkelerin ve şehirlerin enerji alt yapısına çevirdi. Oransal olarak baktığımızda Türkiye’deki elektrikli araç satışları inanılmaz bir hızla artıyor. Bu nedenle şarj ünitesi kurulu gücü ve soket sayısının hızla yaygınlaşması önemli.

TOPLAM SOKET 25 BİN 96

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kasım ayına ilişkin yayınladığı ‘Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri’ raporunu incelediğimizde elektrikli şarj ünitelerinin hızla yaygınlaştığını görüyoruz. Rapora göre, kasım ayı itibarıyla toplam soket sayısı yüzde 3,13 artışla 25 bin 96’ya çıktı. Yine bu dönemde, AC şarj soket sayısı 15 bin 29’dan 15 bin 327’ye, DC şarj soket sayısı ise 9 bin 305’ten 9 bin 769’a yükseldi. Bu rapor bize DC ve AC tipi soket sayılarını gösterirken, gözler enerji maliyetini maksimum düşüren ev tipi şarjların yaygınlaşmasına çevrildi.

ALTYAPIDA BÜYÜK DÖNÜŞÜME İHTİYAÇ VAR

Bu konuda en merak edilen soru ise, “Şehirlerimizin alt yapısı apartmanlara ev tipi şarj ünitesi kurmaya uygun mu?” Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “2030’da da dünyanın öngörüsü her satılan iki araçtan bir tanesi elektrikli olacak. Tabii bu dikkat çektiğimiz nokta işin en önemli konusu. En sessiz kalan kısmı enerji. Kesilene kadar kimsenin ruhu bile duymuyor. Yani altyapıda çok büyük bir dönüşüme ihtiyaç var. Bizim şehirleşmemiz aslında çok elektrikli araçlara uygun değil. Çünkü herkes apartmanlarda yaşıyor” diye konuştu.

AYRI AYRI ÜNİTELER ŞEBEKEYİ ZORLAR

“Bu apartmanlarının tüm altyapısının değişmesi lazım” diyen Bakan Bayraktar, “Örneğin Ankara’da oturduğum apartmana bir tane şarj ünitesi kurdurdum. Komşumun da ayrı bir ünitesi var. Bunların hepsi altyapıyı zorlayan unsurlar. Üstesinden gelinemez mi? Tabii ki gelinebilir. Bu altyapı yatırımı veya dağıtım şebekelerinin gelişimini çok dikkatli takip ediyoruz. 2026-30 tarife dönemi giriyor. Bu dönemde en etkili yatırımlarla alakalı bakacağımız alanlardan bir tanesi. Bu elektrikli araç altyapısının şarj altyapısının gelişimi olacak” ifadesini kullandı.