Kiralık araçlara GPS cihazı bulundurma zorunluluğu
Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER), NielsenIQ iş birliğiyle hazırladığı 2024 yılı “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı.
Rapora göre, sektör 95,8 milyar TL’lik yatırımla 69.700 yeni aracı filosuna kattı. 2024 yılı sonu itibarıyla sektörün aktif büyüklüğü 280,2 milyar TL’ye ulaşırken, toplam araç sayısı yüzde 0,9 azalarak 251.800 adede düştü. Sektör, 2024 yılında 50 milyar TL vergi ödeyerek ekonomiye önemli bir katkı sağladı. Kiralanan araçların yüzde 9,6’sı hibrit veya elektrikli araçlardan oluşuyor. Renault, pazarın lideri olmayı sürdürürken, Fiat, Toyota, Volkswagen ve Ford da tercih edilen markalar arasında yer aldı.
OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLARIN PAYI ARTIYOR
Sedan araçlar, kiralamada en çok tercih edilen gövde tipi olmaya devam etti, ardından hatchback ve SUV araçlar geldi. Otomatik vitesli araçların sektördeki payı ise yüzde 81,7’ye yükseldi. TOKKDER Başkanı Kağan Yaşa, operasyonel araç kiralamanın, işletmelere maliyet ve riskleri azaltma imkanı sunduğunu belirtti. Ayrıca Yaşa şunları söyledi: “30 Kasım 2024 tarihli ve 32738 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile, araç kiralama işletmelerine, kiralanan araçlarda GPS cihazı (küresel uydu navigasyon sistemi) bulundurarak, araçlara ait konum bilgisine ilişkin kayıtları üç yıl saklama zorunluluğu getirildi.”