Aracınızın kilometresi orijinal mi?
İkinci el otomobil piyasasının hareketli olduğu bugünlerde, birçok kişi belki de boş zamanlarının çoğunu satılık ilanları inceleyerek geçiriyor. Bütçesine göre araç bakan kişiler, uygun fiyatı bulsalar bile aracın kaporta durumu, kilometresi ve hasar durumu satın almak noktasında belirleyici olabiliyor. Uzun aramalar sonucunda, “İstediğim aracı, istediğim fiyata buldum. Hemen pazarlık yapıp alayım” dediğimiz anda satıcıyla yapılan görüşmelerde ilk önce boya-değişen durumu ve kilometresi sorulabiliyor. Aracın mekanik ve motor aksamına ilişkin detaylar ve kusurlar yapılan bir ekspertiz sonucu çoğu zaman kolaylıkla ortaya çıksa da iş kilometreye geldiğinde bu kadar kolay olmayabiliyor. Auto King uzmanlarından edindiğim bilgiye göre, Türkiye’de satılan araçların ne yazık ki yüzde 0,4’ü kilometresi düşürülerek satılıyor. Bu araçlar ortalama 3-5 yıl arasında el değiştiriyor. İkinci el olarak satılan bu araçlardan yüksek kilometreli olanlar ise kötü niyetli kişiler tarafından çeşitli oyunlara maruz kalıp yeniden satışa sunuluyor.
Aracın iç ve dış kozmetiğinden çıkarım yapılabilir
Araç alırken canınızın yanmaması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bunları aktarmaya çalışacağım. Araç alacak kişi, ilk etapta aracın başına gittiğinde iz sürme” yöntemine başvurabilir. Örneğin, araç üzerinde başta kaporta, boya gibi değişen bilgilerinden yola çıkarak aracın kilometre ve kilometreye oranla iç aksam ve plastiklerdeki aşınma seviye kontrolleri ve kıyaslaması yapılmalı. Kilometresi çok düşük ancak aracın içi yıpranmışsa o noktada şüpheyle yaklaşmak makul bir seçenek olacaktır.
Plaka veya şasiden KM sorgulamak doğru sonuçlar vermeyebilir
Son kullanıcının aracı almadan önce kilometre sorgusu yapacağını öngören dolandırıcılar, bu noktada da bazı ince planları devreye sokabiliyor. Örneğin; kilometresi düşürülmüş bir araç, son muayene geçerlilik tarihindeki kilometreden daha düşük çıkması halinde muayeneden de geçemez. Bu durumda düşürecek kişi aracın son muayene kilometresini dikkate alarak, düşürme işlemini dikkat çekmeyecek bir seviyeye çekebilir. Yani özetle; son kullanıcının aracın kilometresinin düşürülmesini anlaması ne yazık ki çok mümkün görünmüyor. Bu noktada daha emin olmak için, ikinci el araç alan kullanıcısı TSE 13805 belgeli bir ekspertiz hizmet noktasında ekspertiz yaptırmalı. Aracın OBD beynine girilerek kilometre sorgusu yapılması da aslında daha garanti bir yöntem. Bu konuda yine TSE 13805 belgeli bir ekspertiz hizmet noktasından ya da yetkili servislerden destek alınabilir. Bunların yanı sıra aracın geçmiş sigorta ve kasko bilgilerindeki kilometre bilgilerine bakıp bir çıkarım yapılabilir.
KM’si düşürülmüş araç aldım ne yapmalıyım?
Eğer bilerek veya bilmeyerek KM’si ile oynanmış bir araç satın aldıysanız bu noktada bazı tavsiyelerde bulunmak isterim. Öncelikle bunun bir suç olduğunu ve dolandırıcılık kapsamına alındığını belirteyim. Zira, 2 hafta önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, satın aldığı aracın orijinal kilometresini düşürüp sattığı ileri sürülen kişi hakkında “dolandırıcılık” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Aracı aldıktan sonra KM’nin düşürüldüğünü fark ettiyseniz hemen hukuki yollara başvurmalısınız. Ya da KM’si düşürülmüş bir aracı satmak istiyorsanız bunu alıcıya açık şekilde söylemeli ve noterde KM’sinin düşürüldüğünü kayıt altına almalısınız. Bu konuda daha detaylı bilgiye bu konuda uzman olan avukatlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.