enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Motosikletli terörü!

Motosikletli terörü!



A+
A-

Ulaşımın ve dağıtımın en kolay mobilite çözümü olan motosiklet kullanımı ciddi sorun olmaya başladı. Özellikle ‘yetiştirme’ derdinde olan motosikletli kuryeler, kaldırımdan ve ters yönden gitmelerinden tutun da, E-5 karayolunda dahi bir elinde gidon bir elinde telefonla mesaj yazarak seyahat etmeye başladı. Kural tanımayan bu motosikletli güruha ‘dur’ denmeyecek mi?

Türkiye’de her zaman otomotiv satışları gündemi belirlemiştir. 2023 yılında binek ve hafif ticari araç toplam pazarı 1 milyonu aşınca, gazetelerden dergilere, televizyonlardan radyolara ve sosyal medyaya herkes bu konuyu yorumladı, yazdı, anlattı. Fakat bir diğer mobilite çözümü motosiklet satışları da rekora imza atarak yaklaşık 1 milyon adet satışla geçen yılı tamamladı. Pek fazla gündem olmadı. Özellikle online alışverişin artmasıyla doğru orantılı olarak artan motosikletli kuryeler, motosiklet pazarını daha da büyütecek.

MOTOSİKLETLİ KURYE SORUNU BÜYÜYOR

Özel yetenek gerektirmeyen kuryelik için motosiklet sahibi olmanız en önemli kriter. Ne yazık ki yetkinlik göz ardı ediliyor. Tabir-i caizse çekirge sürüsü gibi artan motosikletli kurye sorunu her geçen büyüyor. Kural tanımaz bir şekilde buldukları her boşluktan ilerleyen motosikletli kuryeler, başıyla omzu arasına sıkıştırdığı telefonla ve hatta E-5 karayolunda bir elinde gidon bir elinde telefonla mesaj yazarak, herkesin can ve mal güvenliğini hiç sayıyor. Bu tehlikenin farkındayız ve bu sorunu Motosiklet uzmanı gazeteci Ali Çelik’e sorduk.

‘SINAV GEÇME GARANTİSİ VERİLİYOR’

“Ne yazık ki Türkiye’de motosiklet ehliyetinde yeterli eğitim verilmiyor” diyen Ali Çelik, “Sınav sistemi kontrolsüz ve denetimsiz. Birde üstüne birçok ehliyet kursu ‘joker eleman’ taktiği ile sınav geçme garantisi vererek müşteri kazanmaya çalışıyor. Bu durumda sürücülerin ne kadar nitelikli eğitim aldıkları gayet tartışılır durumda. Haliyle hem sürücü hem diğer araçlar hem de yayalar ne yazık ki ciddi risk altında kalıyor. Neticede her gün onlarca motosiklet kazası kayıtlara geçiyor” ifadesini kullandı.

AĞIR TRAFİK CEZALARI ŞART

Çelik, “Tek eliyle motosiklet gidonunu tutarken, diğer eliyle mesaj yazamaya veya okumaya çalışan birisi herkesten önce kendi can güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu ve benzeri hareketlere yani diğer araçları ve yayaları riske atacak kusurlu davranışlara ciddi miktarlarda para cezaları uygulanmalı. Trafik ve MOBESE kameraları, fahri trafik müfettişleri ve diğer araçlarda bulunan kameralar kaynak olarak kullanılabilir. Hatta hızlı sonuç için vatandaş ihbarları da dikkate alınmalı. Aksi halde trafikte patlamaya hazır mayın gibi dolaşmaya devam edecekler” dedi.

TESLİMAT BAŞI ÜCRET KURALLARI HİÇE SAYDIRIYOR

Motorculuk felsefesini kendine yaşam tarzı olarak benimsemiş kişilerle, kuryelik yapan sürücüler aynı formatta olmadığı söyleyen Çelik şöyle konuştu: “Sadece ulaşım alternatifi olarak motosiklet kullanan sürücüler var, dertleri sadece mobilite sorununa pratik çözüm. Bunları birbirinden ayırdığımız zaman görüyoruz ki; aslında kuralları hiçe sayan, tehlikeye sebebiyet verenlerin yüzdesel anlamda büyük çoğunluğu kurye sürücüleri. Zamana karşı yarışıyorlar ve teslim ettikleri paket başına ücret alıyorlar. Dolayısıyla ne kurala ne kaidelere uyuyorlar.”

BİNLERCE TRAFİK CANAVARI İÇİMİZDE DOLAŞIYOR

Ulaşıma alternatif olarak ve motosiklet kullanmayı bir felsefe edinen gazetemizin yöneticilerinden Muhammed Bozkurt da şunları söyledi: “Şunu açıkça söylemeliyim ki, benim gibi ulaşıma alternatif olarak motosiklet kullananlara trafikte dikkat ederseniz, eğitimi almış ve kurallara uyarak seyahat ediyor. Fakat, artık para kazanmanın en kolay yollarından biri motosiklet satın alıp kuryelik yapmak. Hal böyle olunca da önüne gelen bu işi yapıyor. Firmalar da bu kişilerin eğitimi var mı yok mu ona bakmıyor. Binlerce trafik canavarı içimizde dolaşıyor.”