enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Eskişehir’de hikaye yeniden başlıyor!

Eskişehir’de hikaye yeniden başlıyor!

İhracat fazlası veren ve en önemli sanayi şehirlerimizden biri olan Eskişehir’de yarım kalan otomobil üretme hikayesini yeniden yazacak bir atılım gerçekleşti. Urzat Otomotiv tarafından iki Çinli SWM ve JAC markalarının içten yanmalı ve elektrikli modelleri üretilecek. İlk araç Eylül’de banttan inecekken, diğer model yıl sonuna doğru üretime başlayacak.

‘Devrim’ otomobilinin hikayesinin başladığı topraklar, 64 yıl sonra yine yeniden otomobil üretmek için hazırlanıyor. Elbette bu kez hikaye bambaşka. Türk, Rus ve Çinli firmadan oluşan 3’lü Eskişehir’de yerli otomobil üretmek için güçlerini birleştirdi. Yerli firmamız Urzema Holding’in mühendislik deneyimi ile Rus firması ATMO’nun ticari tecrübesi birleşince Çin menşeili iki otomotiv şirketi SWM ve JAC modelleri Türkiye’de üretilecek. Urzat Otomotiv AŞ aracılığıyla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikada, ilk olarak Eylül’de yüzde 20-25 gibi bir yerlilik oranıyla SWM G01 PRO banttan inecek. Yıl sonuna doğru da tam elektrikli JAC E30X üretilecek.

BİR YERLİ ELEKTRİKLİ MODEL DAHA

Geçmiş yıllarda bir distribütör aracılığıyla ülkemizde de ticari araç satışı yapan JAC, 1964 yılından beri faaliyet gösteriyor. 130’dan fazla ülkeye ihracat yapan JAC, sedan, hatchback ve SUV modellerin yanı sıra hafif ticari araçlar, kamyon, otobüs ve minibüs üretmektedir. Ülkemiz yollarına çıkacak ilk modeli küçük şehirli E30X ile JAC, elektrikli binek otomobil üreten markalardan biri olacak. 51.5 kWh kapasitesindeki LFP bataryası ile 374 km karma ve 400 km şehir içi menzile sahip model, sınıfındaki rakiplerine göre yüzde 15 daha fazla menzil sunarken, fiyat noktasında da yüzde 20 daha uygun olarak pazara giriş yapacak.

MODEL SAYISI VE ÜRETİM ARTACAK

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Urzema Holding CEO’su Murat Ertaş, “Eskişehir’de Devrim’den kalan yarım kalan hikâyeyi birilerinin gerçekten tamamlaması gerekiyor. Eskişehir OSB’de kamulaştırması devam eden 1 milyon metrekarelik bir tahsisimiz söz konusu. Önümüzdeki 2 yıl boyunca yaklaşık 20 bin adetlik kapasiteyle üretim faaliyetlerimize başlayacağız. Bu esnada, faz 2 dediğimiz bölümde 2027 ve 2029 yılları arasında daha büyük bir üretim tesisine geçeceğiz ve model sayısı artarak üretim 40 bin adede çıkacak. Biz burada alelade bir montaj atölyesi kurmuyoruz. 2026 yılı içerisinde hedeflediğimiz yüzde 25-30 seviyesindeki yerlilik oranını 2027’de yüzde 40 bantlarına çıkarmak istiyoruz” dedi.

‘TEŞVİK ALMADAN YATIRIM YAPTIK’

“Önümüzdeki 4 yıl içerisinde, belki bugün imkânsız gibi gözükse de yüzde 51’in üzerinde bir yerlilik oranı hedefimiz var” diyen Ertaş, “Bu topraklarda bu kadar insanın emekle ürettiği araçların Türk malı olarak bütün dünyaya ihraç edilmesini ve kullanılmasını istiyoruz. Bugün Türkiye’ye yatırım yapmaktan çekinen birçok uluslararası kuruluş varken Çinli yatırımcılar doğru partnerlerle, burada yatırım yapmaktan beis duymadı. Bunu yaparken de devletten herhangi bir teşvik veya destek almadı. Öz kaynaklarımızla, kaynağımızın yettiği kadarıyla yapmaya karar verdik” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’NİN STRATEJİK ÖNEMİ KARARIMIZI ETKİLEDİ

Aldıkları kararda Türkiye pazarının stratejik önemine olan güvenlerinin etkili olduğunu söyleyen ATMO Group Üst Yöneticisi (CEO) Anton Chernov, “Projeye içten yanmalı araçların üretimiyle başlayacağız fakat elektrikli ve hibrit modellerde en az yüzde 50 pazar payına ulaşmayı düşünüyoruz. Tabi ki gelecekteki ürün gamımız devletin vergilendirme yapısındaki stratejilerine bağlı olacak ama hafif ticarileri de, M1 ve N1 versiyonlarıyla motosiklet segmentini de eklemek istiyoruz. Bildiğiniz gibi şu anda otomotiv sektörünün zirvesinde teknolojisiyle, gelişmiş dağıtım ağlarıyla Çinli markalar merkezde bulunuyorlar. Biz bu gücün merkezini başladığımız Urzat projesiyle değiştirmek istiyoruz” diye konuştu.

YIL SONUNDA 30 BAYİYE ÇIKACAĞIZ

Eylülde banttan inmeye başlayacak ilk modelin SWM G01 PRO olacağını söyleyen SWM ve JAC Türkiye Ticari Operasyonlar Direktörü Burak Azmanoğlu şunları söyledi: “2026 yılında G03F modelimizi, 2027’de de bir MPV modele daha yerli üretim bandına dahil edeceğiz. JAC modelleri de Eskişehir’de üretime başlıyor. İlk yerli modeli E30X olacak ve yıl sonu itibariyle üretimine başlanacak. Ayrıca yedi tane servis noktamız var. 17 satış noktasıyla hizmet sözleşmesi yaptık ve hedefimiz yıl sonuna kadar 30 bayiye çıkmak. Müşteri memnuniyeti açısından da yüzde 95’lik yedek parça bulunabilirliği planladık” açıklamasını yaptı

SWM G01 PRO:

1.5 TGDI ‘Blue Core’ benzinli motor (CHANGAN üretimi)

178 HP güç, 300 Nm tork

– 360 Derece Çevre Görüş Kamerası gibi Güvenlik ve Sürüş Destek Sistemleri (ADAS)

JAC E30X:

– 134 HP gücüyle 100 km’de 10 kWh enerji tüketiyor.

– 51.5 kWh LFP (Lityum Demir Fosfat) bataryasıyla şehir içinde 400 km’ye varan menzil

– 30 dakikada hızlı şarj desteği

– 360 Derece Çevre Görüş Kamerası gibi Güvenlik ve Sürüş Destek Sistemleri (ADAS)