enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

2025 mottosu: Yerli üretim ve yatırım

2025 mottosu: Yerli üretim ve yatırım
30.12.2024
A+
A-

OSD ve OSS Derneği başkanları, 2024’ün zorlu koşullarını değerlendirerek, 2025 için stratejik hedeflerini paylaştı. Küresel ekonomik belirsizlikler ve yerel pazar dinamikleriyle başa çıkmanın yolları aranan sektörde, yeni yatırımlar, iç pazar payı artışı ve teknolojik dönüşüm ön plana çıktı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu ve Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, otomotiv sektörünün 2024 yılını değerlendirdi ve 2025 hedeflerini paylaştı. Avrupa pazarındaki daralma, Çin’in rekabet gücündeki artış ve elektrikli araç talebinin beklenenden düşük seyretmesi gibi etkenlerin Avrupa üreticilerini zorladığını belirten Eroldu, “Türkiye’deki sanayi de bu durumdan etkilenirken, üretim yüzde 8, adet bazında ihracat ise yüzde 1 oranında geriledi. Ancak değer bazında ihracatta yüzde 3’lük bir artış kaydedilerek 33 milyar dolar seviyesine ulaşıldı” dedi.

AĞIR TİCARİNİN PERFORMANSI DAHA İYİYDİ

Otomotiv satış sonrası sektörünün durağan bir yıl geçirdiğini söyleyen Ali Özçete, “Elektrikli araç dönüşüm sancıları, global ekonomik kriz ve krediye erişim zorlukları sektörde baskı meydana getirdi. Bunun yanında, ağır ticari araç yedek parça hizmetleri, binek araçlara kıyasla daha olumlu bir performans sergiledi. Orijinal yedek parça fiyatlarının yükselmesiyle kullanıcılar aftermarket pazarına yöneldi ve bu durum sektöre pozitif katkı sağladı” değerlendirmesinde bulundu.

2025’TE BELİRSİZLİKLER DEVAM EDECEK

Her iki başkan da 2025 yılının sektörde belirsizliklerin devam edeceği bir yıl olacağını öngörüyor. Eroldu, “AB’nin sıkı regülasyonlarına uyum sağlamak için yatırımlar hız kesmeden devam edecek. Türkiye, ihracat pazarlarında yaşanan dalgalanmalara karşı yerli araçların iç pazardaki payını artırmalı ve sanayinin rekabetçiliğini güçlendirmek için uzun vadeli politikalar geliştirilmeli. Ayrıca mevcut tesislerin korunması ve istihdamın artırılması da temel hedefler arasında yer almalı” şeklinde konuştu.

AVRUPA-ÇİN REKABETİ TÜRKİYE’YE YARAYACAK

2025 ile ilgili Özçete ise şunları konuştu: “Faiz oranlarının düşmesi yurtiçi piyasayı canlandıracak ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere yeni ihracat pazarlarının açılması sektörün büyümesine katkı sağlayacak. Öte yandan elektrikli araçlara geçiş sürecinde eğitimli iş gücüne olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu nedenle AR-GE ve ÜR-GE yatırımlarının artırılması elzemdir. Avrupa ve Çin arasında yaşanan rekabet de Türkiye’ye olumlu etkiler sağlayabilecek potansiyeldedir.”

Sektör için ortak çözüm önerileri

Eroldu ve Özçete, sektörün sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşabilmesi için:

– Avrupa pazarındaki daralmanın etkilerini azaltmak,

– Yerli üretimin iç pazardaki payını artırmak,

– Eğitim ve teknolojiye yatırımları artırmak,

– Uzun vadeli ve kapsayıcı politikalar geliştirmek gerektiğini ifade etti.

2025 yılı için hem ana sanayi hem de satış sonrası sektörlerinde yenilikçi ve dayanıklı stratejilerle hareket edilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardılar.