enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İnternet üzerinden yedek parça dolandırıcılığı

İnternet üzerinden yedek parça dolandırıcılığı
02.09.2024
A+
A-

Maslak’ta faaliyet gösteren Zeki Otomotiv, internet üzerinden yapılan yedek parça dolandırıcılığı olaylarında mağdurların yönlendirildiği bir hedef haline geldi.

Firma sahibi Coşkun Bülbül ve oğlu Kerem, dolandırıcıların adlarını kullanarak müşteri mağduriyetine neden olduğunu belirtti. Dolandırıcılar, R. Konuk ismiyle dijital ortamda sahte bir kartvizit oluşturarak yedek parça satış anlaşmaları yapıyor ve ödemeleri aldıktan sonra müşterileri Zeki Otomotiv’in adresine yönlendiriyor.

SAHTE SİTE ÜZERİNDEN GERÇEK ADRES KULLANDILAR

Dolandırıcılar, kurdukları sahte internet sitesi üzerinden Zeki Otomotiv’in gerçek adresini kullanarak birçok kişiyi kandırdı. Bu durum, firma sahibi Coşkun Bülbül’ü ve mağdurları zor durumda bıraktı. Bülbül, her gün 5-6 kişinin dolandırıcılar tarafından dükkânlarına yönlendirildiğini belirterek, durumun ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.

DOLANDIRICILAR PARAYI ALIYOR, MAĞDURLARI GERÇEK FİRMAYA YÖNLENDİRİYOR

Dolandırıcılar, sahte satışlardan elde ettikleri paraları zimmetlerine geçirdikten sonra mağdurları Zeki Otomotiv’e yönlendiriyor. Bülbül, dolandırıcıların mağdurlara “Ben dükkânda değilim ama yeğenim orada, amcam orada” diyerek insanları kandırdığını anlattı. Bu olaylar sonucunda hem mağdurlar hem de Zeki Otomotiv büyük zarar gördü.

POLİS OPERASYONU DEVAM EDİYOR

Son olaylardan biri Sarıyer’de gerçekleşti. Bir vatandaş, internet sitesi üzerinden oto yedek parça almak için yaptığı anlaşmanın dolandırıcılık olduğunu fark edince polise başvurdu. Polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla bir şüpheli gözaltına alındı ve cezaevine gönderildi. Ülke genelinde yürütülen operasyonlarda, dolandırıcıların sosyal medya ve sahte internet siteleri üzerinden yedek parça satışı yapıyormuş gibi göründükleri, ancak aslında hiçbir dükkân veya depolarının olmadığı belirlendi. Dolandırıcıların, meşru firmaların isim ve logolarını kullanarak dikkat çekmemeye çalıştıkları tespit edildi.

DENETİMLER ARTIYOR

Dolandırıcılar, polis takibinden kaçmak için farklı isimler ve sahte kimlikler kullanıyor, sürekli telefon numarası değiştiriyorlar. Gerçekleştirilen operasyonla 4 şüpheli gözaltına alındı. Şimdiye kadar Türkiye genelinde 43 nitelikli dolandırıcılık olayı aydınlatıldı ve artan bu tür olaylar nedeniyle denetimlerin sıklaştırılmasına karar verildi.