enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Karbon emisyonunu yüzde 58 azaltmayı hedefliyor

Karbon emisyonunu yüzde 58 azaltmayı hedefliyor
08.02.2025
A+
A-

2024’te devreye aldığı 27 MW kapasiteli güneş enerjisi santraliyle elektrik ihtiyacının %20’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başlayan Petlas, atık su geri kazanımı ve enerji verimliliği projeleriyle çevresel etkisini en aza indirmeyi amaçlıyor.

Avrupa’nın en geniş ürün çeşitliliğine sahip lastik üreticisi Petlas, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu %58 azaltmayı hedefliyor. Bu doğrultuda çevre dostu üretim projelerine hız veren şirket, 2024 yılında 27 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali (GES) kurarak elektrik ihtiyacının %20’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başladı.

56 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Konuyla ilgili konuşan Petlas Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Fabrikamızın çatısında 200 bin metrekarelik bir alanı kapsayan güneş panellerimizle yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı yenilenebilir enerji ile çevreledik. Yıllık 40 bin MW elektrik üretimi sağlıyoruz, bu da yaklaşık 13 bin 300 hanenin yıllık enerji ihtiyacına denk geliyor. Bu proje sayesinde fabrikamızın elektrik tüketiminin %20’sini yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. 2030 yılına kadar karbon emisyonumuzu %58 azaltma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

ATIK SU GERİ KAZANIMI VE CO2 AZALTIMI

Boran, çevre dostu projelerin yalnızca enerjiyle sınırlı olmadığını belirterek, atık su geri kazanımı ve karbon salınımı azaltma çalışmalarına da vurgu yaptı: “Geçtiğimiz yıl üretim tesislerimizde iki enerji verimliliği sağlayan projeyi tamamladık. Bu projelerle yıllık 3,5 milyon KWh enerji tasarrufu sağlayarak 3 bin 200 ton CO2 emisyonunu azalttık. 2025 yılında tamamlamayı planladığımız projelerimizden biri de, yılda 500 bin ton atık suyun geri kazanımını sağlayacak sistemimizin devreye alınması olacak. Bu yılın ilk yarısında faaliyete geçecek Condensate Polishing Plant (CPP) projemizle de yılda 350 bin ton atık suyu yeniden kullanıma kazandırmayı hedefliyoruz.”

YENİ TEKNOLOJİLERLE DAHA YEŞİL ÜRETİM

Sürdürülebilir üretim süreçlerini desteklemek için yeni nesil turbo kompresörlü kazan yatırımıyla ilgili de açıklama yapan Boran, “18.2 MW kapasiteli buhar türbini yatırımımız ile CO2 salımını 84 bin 550 ton azaltmayı hedefliyoruz. Ayrıca, mevcut kömür tüketimimizi yıllık 2 bin 880 ton azaltarak çevresel etkimizi en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra, makinelerimizin yağlanmasında kullanılan yağların %90’ını geri kazanarak yılda 700 ton atık yağı tekrar proseste kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz. Bu sayede karbon ayak izimizi 2 bin 100 ton CO2 azaltmayı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.