Skoda’dan 205 Milyon Euro’luk batarya hamlesi
Skoda, Mladá Boleslav’daki 205 milyon Euro’luk yatırımla yıllık 335 bin adet kapasiteli batarya tesisi kurdu. VW Grubu içinde en büyük batarya üreticisi olan marka, 2027’ye kadar 274 bin ton CO₂ azaltımı hedefliyor.
55 bin metrekarelik yeni tesis, hücreden pakete batarya üretim hattıyla yılda 335 bin adetten fazla üretim kapasitesine sahip. 60 saniyelik çevrim süresi ve 131 robotla, üretim süreci tamamen otomatik ve entegre. Škoda Auto CEO’su Klaus Zellmer, yatırımı “karbondan arınma yolunda kilometre taşı” olarak nitelendirdi. Zellmer, “Batarya üretimini ölçekli biçimde yerelleştiriyor, elektrikli mobiliteyi daha erişilebilir hale getiriyoruz” dedi.
Yeni bataryalar, LFP kimyası ve standart hücre yapısıyla mevcut MEB bataryalara göre yüzde 30 maliyet avantajı sağlıyor. Yatırım, Škoda’nın ana tesisinde yılda 200 bin adede kadar elektrikli araç üretimine de olanak tanıyacak. 2025’te elektrikli araç satışlarını iki kattan fazla artıran Škoda, Avrupa’da en çok satan dördüncü elektrikli marka. 2026’da tanıtılacak Škoda Epiq ile daha geniş kitlelere, Škoda Peaq ile üst segmente ulaşmayı hedefliyor.
