‘Sorun satmak değil, araç bulmak’
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, otomotiv sektörünün 2025 yılında beklentilerin üzerinde bir hızla büyüdüğünü söyledi.
Mobilitenin artan bir ihtiyaç haline gelmesi, pandemi sonrası yüksek talebin sürmesi ve yaşlanan araç parkının yenilenme gerekliliğinin pazarı yukarı taşıdığını vurgulayan Bozkurt, “Her ay rekor satışlardan söz ettiğimiz bir dönemden geçiyoruz. 2024’te 1 milyon 238 bin adet olan pazarın, 2025’te daha da yukarı çıkacağını görüyoruz” dedi.
Son iki yıldır rekor kırıyor
Toyota açısından da heyecan verici bir yıl yaşandığını belirten Bozkurt, markanın küresel başarısını Türkiye pazarına da güçlü biçimde yansıttığını ifade etti. Son iki yıldır rekor kıran Toyota Türkiye’nin bu ivmeyi 2025’te de sürdürdüğünü söyleyen Bozkurt, “Yılın ilk 11 ayında 80 bin 477 adet satışa ulaştık. Bu, geçen yıla göre yüzde 55’lik bir artış anlamına geliyor. Satışlarımızın 67 bin 284’ü binek, 13 bin 193’ü hafif ticari araçlardan oluştu” diye konuştu.
‘Hedef 90 bin adet, engel bulunurluk’
Toyota Türkiye’nin yeni bir rekora doğru ilerlediğini kaydeden Bozkurt, geçen yıl 61 bin adet olan satışların bu yıl 90 bin adedin üzerine çıkmasını hedeflediklerini söyledi. Ancak en büyük sorunun talep değil, araç bulunurluğu olduğunun altını çizen Bozkurt, “Bizim meselemiz aslında satmak değil, araç bulmak. Toyota dünyanın en çok satan markası ve her ülkeden yoğun talep geliyor. Bu nedenle her modelden istediğimiz adedi alamayabiliyoruz” dedi.
‘Mobilite artık temel bir ihtiyaç’
2026’ya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bozkurt, özellikle ticari araç ürün gamının tamamlanmasıyla daha geniş bir müşteri kitlesine ulaştıklarını belirtti. Önümüzdeki yıl ticari araçların toplam satışlar içindeki payının yüzde 20–25 seviyesinde olmasını beklediklerini söyledi. Genel pazar beklentilerine de değinen Bozkurt, “Mobilite artık temel bir ihtiyaç. Türkiye otomotiv pazarının 1 milyon adetlerin altına düşmeyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
