enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Tedarik sanayinde 4 firmadan 3’ü yatırım yapmıyor

Tedarik sanayinde 4 firmadan 3’ü yatırım yapmıyor
Advertisement
04.08.2025
A+
A-

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv sektörünü tedarik sanayi özelinde mercek altına aldığı “Rekabetçilik Anketi” ile sektörün yaşadığı sıkıntıları gözler önüne serdi.

Ankete göre Türkiye otomotiv tedarik sanayisinin son iki yılda karşılaştığı en büyük sorun, %92 gibi çarpıcı bir oranla yüksek iş gücü maliyetleri oldu. Bunu %82,22 ile döviz baskısı, %46,67 ile ise faiz yükü ve krediye erişim zorluğu izledi.

İstihdam daralıyor, yatırım durduruldu

Ankete göre her 10 firmadan 6’sı son bir yılda istihdamda %10’dan fazla düşüş yaşadı. 2025’in ilk çeyreği itibarıyla borçluluğun artacağını düşünen firmaların oranı ise %49,33’e ulaştı. Ayrıca firmaların %74’ü bu yıl kapasite artırıcı yatırım planı yapmadığını bildirdi. Yani her 4 tedarikçiden 3’ü yatırım defterini kapattı. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Birinci, “Yükselen maliyetler, döviz kuru politikaları ve finansmana erişimde yaşanan darboğazlar sektörümüzün rekabet gücünü tehdit ediyor” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Çin ve Hindistan’a proje kayıpları

Ankette, firmaların %44’ü son 1 yılda yeni projelerde düşüş yaşadığını belirtirken, kaybedilen projelerin çoğunlukla Çin’e, ardından Hindistan’a yöneldiği ortaya çıktı. Yerli üretici kaybederken, yabancı üretici kazanıyor. Yatırım planlarının da yurt dışına kaydığı görülüyor. ABD, Çin, Romanya, Mısır gibi ülkeler, Türk firmalarının hedefindeki yeni üretim lokasyonları arasında. En dikkat çeken uyarılardan biri ise Çin’den yapılan otomotiv parça ithalatındaki patlama. GTIP 8708 kapsamında son 5 yılda %156, metal döküm parçalarda ise %175 artış yaşandığı belirtiliyor. Uzmanlara göre bu durum, üretimin giderek ithalata bağımlı hale gelmesine ve yerli sanayinin zayıflamasına neden olabilir.