Yerlilik payı düşüyor, ÖTV düzenlemesi yapılmalı
Üretimde, ihracatta ve iç pazarda rekor bir yılı geride bırakan otomotiv pazarında satılan yerli araçların payı yüzde 45’ten yüzde 37’lere kadar geriledi. “Otomobil ihracatının çok daha fazlasında otomobil ithal eden duruma geldik” diyen OSD Başkanı Eroldu: “Ülkemiz ve vatandaşların mobiliteye kola erişimi için vergi sisteminin yerli üreticiler lehine düzenlenmesi gerekir.”
İstanbul’da düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla buluşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının üretim ve ihracat adetleri verilerini açıkladı. Bu verilere göre, geçtiğimiz yıl toplam otomotiv üretimi yüzde 9 artarak 1 milyon 468 bin 393 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 18 artarak 952 bin 667 adet olarak gerçekleşti. Toplam otomotiv ihracatı da 1 milyon 18 bin 247 adet olarak gerçekleşirken, 35,7 milyar dolarlık ihracat rakamıyla sektörel olarak sıralamasında ilk sırada yer aldı.
ARTAN YATIRIM İSTİHDAMI DA ETKİLEDİ
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Otomotiv sanayi olarak 2023’te yüzde 37’lik bir artışla 1 milyar 340 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlara paralel olarak doğrudan istihdam oranımız da yüzde 6 artarak 60 binin üzerine çıktı. Öncü olduğumuz konulardan bir tanesi de Ar-Ge. Buradaki harcamamız geçtiğimiz yıl, 12 milyar TL seviyesine yükseldi ve Ar-Ge personeli de yüzde 10’luk bir artışla 6 bin kişiye yaklaştı. Türk otomotiv sanayi ana firmalara ürün geliştirme yapma yetkinliğine sahip” dedi.
ÜRETİM, İHRACAT VE SATIŞLAR GİBİ İTHALATTA ARTTI
“Bütün bu olan biten de aslında tek olumsuzluk iç pazarda yerli araç payının azalması” diyen Eroldu, “Toplam taşıt araçlarında 2022’de yüzde 45 olan yerli payımız, 2023’te maalesef yüzde 37’lere geriledi. Bunun da ağırlıklı olarak hafif araçlarda olduğunu görüyoruz. Otomobilde yüzde 39’dan yüzde 32’ye, hafif ticari araçlarda da yüzde 59’dan yüzde 46’ya bir gerileme var. Yani Türkiye otomobil ihracatının çok daha fazlasında otomobil ithal eden duruma geldi. İşte bu ithalatın Türkiye ekonomisinde, 6 milyar dolarlık doğrudan tahribat yol açtı” ifadesini kullandı.
HER AÇIDAN YERLİLİK ORANINI ARTIRMAMIZ ÖNEMLİ
Hedeflerinin iç pazardaki yerlilik oranını yüzde 45- 46 seviyelerine geri getirmek olduğunu söyleyen Eroldu şöyle konuştu: “2023’te yılında ağırlıklı olarak vergi sisteminin yerli üreticiler lehine olan konumu bozuldu. Türkiye’deki tüm araçlar artık yüzde 80 ÖTV dilimine girdi. Bu durumun düzelmesi önemli. Çünkü ülke açısından, otomotiv sanayinin geleceği açısından, Türkiye’ye yatırım çekmek açısından, vatandaşların mobiliteye daha rahat erişimini sağlamak açısından, yani her açıdan aslında olması gereken bir konu.”