enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mahalle esnafı araç kiralayamayacak!

Mahalle esnafı araç kiralayamayacak!
03.08.2026
A+
A-

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelikle araç kiralama sektöründe standartlar yükseliyor. Mesleki yeterlilik ve yetki belgesi şartı getirilirken, kayıt dışılığın azaltılması, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve haksız rekabetin engellenmesi hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen “Motorlu Taşıtların Kiralanması Hakkında Yönetmelik” ile araç kiralama sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Düzenlemeyle birlikte özellikle günlük araç kiralama faaliyetlerinde mesleki yeterlilik ve yetki belgesi zorunlu hale gelirken, sektörde belirli standartların oluşturulması amaçlanıyor. Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı Özarslan A. Tangün, yeni yönetmeliğin kayıt dışılıkla mücadele, tüketici güveninin artırılması ve haksız rekabetin önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Mesleki yeterlilik şartı geliyor

Tangün, mevcut sistemde günlük araç kiralama şirketi açmanın herhangi bir mesleki yeterlilik şartına bağlı olmadığını belirterek, yeni yönetmelikle bunun değişeceğini ifade etti.

Düzenlemeyle birlikte sektörde faaliyet gösterecek işletmeler için mesleki yeterlilik ve yetki belgesi şartı getirileceğini aktaran Tangün, TOKKDER’in bu belgelerin hazırlanması sürecinde de aktif rol üstlendiğini vurguladı. “Bugün isteyen herkes araç kiralama şirketi kurabiliyor. Yeni yönetmelikle sektör daha kurumsal bir yapıya kavuşacak. Güçlü bir mevzuat hem tüketiciye hem de sektöre önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Amaç tüketici güvenini artırmak

Tangün, yönetmeliğin hazırlanma sürecinde Ticaret Bakanlığı ile kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, düzenlemenin uygulanabilir olmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Yeni yönetmelikle birlikte sektör standartlarının yükseltilmesi, tüketici mağduriyetlerinin azaltılması, kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi ve dijital araç kiralama platformlarının da belirli kurallar çerçevesinde faaliyet göstermesinin hedeflendiğini kaydetti.

TOKKDER mobilite vizyonunu yeniledi

Öte yandan TOKKDER, 30. kuruluş yılında vizyonunu da güncelledi. Dernek, 2030 yılına kadar Türkiye’nin mobilite ekosisteminde sahiplikten kullanım ekonomisine geçişe liderlik eden sektör kuruluşu olmayı hedefliyor. Tangün, araç kiralama sektörünün Türkiye’de hâlâ büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, Avrupa’da ticari araçların yüzde 50-60’ının kiralama modeliyle kullanılırken Türkiye’de bu oranın yaklaşık yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu ifade etti. Bu potansiyelin doğru düzenlemeler ve güçlü mevzuatla daha da büyüyebileceğini söyledi.