enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Online satış mı, mesafeli satış mı?

Online satış mı, mesafeli satış mı?
20.04.2020
A+
A-

Otomotiv markaları online hizmet vermeye başladıktan sonra “Türkiye’de online araç satışı yapılır mı, yapılamaz mı?” tartışmaları başladı. Bazı yöneticiler “14 gün içinde cayma hakkı var, Türkiye’de online satış mümkün değil” derken, bazıları da “bunun adı online satış değil, o kapsama girmez” dedi. Konuyu Citroen, Opel ve Honda yöneticilerine sorduk. Tartışmalara son noktayı koyan açıklamalar haberimizde.

FIRAT İPEK

Teknolojiyi yakından takip eden, hatta geliştirilen teknolojiyi ilk uygulayan sektör otomotiv. Dünyadaki teknolojik gelişmelerle aynı doğrultuda yatırımlar yaparak otonom araçlar üreten otomotiv şirketleri, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında, hızlıca tüm paydaşlarıyla dijitalleşti.

Otomotiv markalarının en önemli paydaşı da satış ve satış sonrası hizmet sunan bayiler.

Bir çok marka, bayilerine gereken teknolojik desteği verdi ve “e-rezervasyon, online randevu, görüntülü görüşme, online araç tanıtımı ve online araç satışı” başladı. Online randevu ve online görüşme tabii bir durum ama “online satış” e-ticarete girdiği için sürecin nasıl işlediği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekiyor.

Nitekim e-ticarette var olan ‘uzaktan satış sözleşmesi’ne göre müşteri istisnalar dışında internetten aldığı bir ürünü 14 gün içinde iade edebiliyor.

Otomotiv markalarının duyurduğu “Online satış” ile ilgili konuya açıklık getirmek için konuştuğumuz satış ve satış sonrasında online hizmet veren markalardan Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Selen Alkım, Opel Pazarlama Direktörü Emre Özocak ve Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serdar Akman konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

İşte online satışla ilgili marka yöneticilerinin açıklamaları:

Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Selen Alkım

SELEN ALKIM: Yeni bir çözüm yolu sunduk

İçinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte otomobil sahibi olmak isteyen müşterilerimize tüm satın alma sürecini internet üzerinden halledebilecekleri yeni bir çözüm yolu sunduklarını belirten Citreon Türkiye Pazarlama Direktörü Selen Alkım, “Bu kapsamda; bayiye gelmek isteyen müşterilerimiz web sitemiz üzerinden doldurdukları form ile randevulu bir şekilde bayiye yönlendiriliyor. Hiç gelmek istemeyen müşterilerimiz ise yine web sitemiz üzerinden dolduracakları form yardımı ile bayilerimizden görüntülü görüşme ve araç tanıtımı talep edebilirler” dedi.

Alkım, “Bayilerimiz, satın alınan araçların tüm tescil işlemlerini müşteri adına yürüttükten sonra otomobillerini istedikleri yere çekici yardımı ile teslim ediyorlar. Son olarak teslimat sırasında otomobile detaylı bir dezenfeksiyon işlemi yapılır ve otomobil müşterimize teslim edilir” diye konuştu.

BUNUN ADI SATIŞ SÜRECİNİ UZAKTAN YÜRÜTMEK

14 gün içinde cayma bedeliyle ilgili de konuşan Selen Alkım, “İnternet üzerinden e-ticaret sitelerinden alınan ürünlerin 14 gün içerisinde koşulsuz iade hakkı var ancak biz web sitemiz üzerinden online otomobil satışı yapmadığımız için bu kapsama girmiyoruz. Bizim yaptığımız tüm satış süreçlerini uzaktan yürütmek ve bu sayede sosyal izolasyonun devamını sağlamak” ifadesini kullandı.

“Bayilerimizin bu yeni uzaktan satış sürecine çok çabuk uyum sağladığını söyleyebilirim” diyen Alkım, “Müşterilerimizin de bu yeni sürece ilgisi var. Bu ilgi satışlarımıza da olumlu yönde etki ediyor. İlerleyen dönemlerde uzaktan satışlarımızın çok daha fazla artacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak hangi modellere yoğun talep olduğunu dile getiren Alkım şunları söyledi: “C5 Aircross SUV modelimize lansmandan bu yana büyük ilgi var, satış rakamları da bunu gösteriyor. Bu ilginin artarak devam ettiğini söyleyebilirim. C3 ve C3 Aircross modellerimiz de şuan tüm Citroen showroomlarında bulunuyor.”

Opel Pazarlama Direktörü Emre Özocak

EMRE ÖZOCAK: Hedefimiz yüzde 100 online satış

Online satışla ilgili bilgi veren Opel Pazarlama Direktörü Emre Özocak, “Opel olarak dijital dünyaya özellikle son yıllarda ciddi yatırımlar yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde dijitalin öneminin fazlasıyla artması bize doğru bir adım attığımızı gösterir nitelikte oldu. Dijital dönüşüme hazırdık o nedenle hızlıca bu sürece adapte olabildik. Burada temel amacımız müşterilerimizin araç alım sürecindeki kilit adımlarda hayatını kolaylaştırmak. Örneğin; görüntülü görüşme ile araç tanıtımı, müşterilerin showroomda randevu ile ziyaret gerçekleştirmesi ya da araçlarının  adreslerine teslimi gibi hizmetlerle birçok noktada teması minimuma indirerek sosyal mesafenin korunmasını da sağladık” şeklinde konuştu.

“Mesafeli satış olarak adlandırdığımız, müşterilerimizin araçlarını adreslerine teslim ettiğimiz sistem şu anda gayet iyi işliyor” diyen Özocak, “Elbette burada müşterilerimize e-ticaret markaları kadar kesintisiz bir çözüm sunamıyoruz.

Müşterilerimize satış ve satış sonrası talepleri doğrultusunda, araçlarını evlerinden teslim alıp/ evlerine teslim ederek hizmet kolaylıkları sunuyoruz ve bu yolla müşterilerimizin, sosyal mesafe dahilinde izolasyonunu korumaya devam ediyoruz.

İlerleyen dönemde hedefimiz web sitesi üzerinden yüzde 100 online satış sağlanmasıdır elbette. Çünkü yeni çağın normları bundan sonra bu olacak gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

ONLINE SATIŞ DEĞİL, MESAFELİ SATIŞ

Emre Özocak, “Bu aşamada, web sitesi üzerinden online satış yapmıyoruz. İnternet üzerinden yapılan bir satış yapmadığımız için 14 gün içinde cayma hakkı sunan Uzaktan Satış Sözleşmesi kuralı bizim hizmetimizi kapsamıyor. Belirttiğim gibi biz normal bir otomotiv satış sürecinin önündeki blokları kaldırarak tüketicinin sosyal izolasyonuna devam edebilmesini amaçlıyoruz. Bu dönemde müşterilerimize hizmet kolaylığı sağlıyoruz. O nedenle online satış değil de mesafeli satış olarak adlandırıyoruz” dedi.

“Dar bir pazarda hareket ediyoruz şuanda online randevu ve video görüşme talepleri üzerinden müşteri görüşmelerimiz devam etmekte. Mesafeli satış olarak Türkiye genelinde  100’e yakın  teslimat gerçekleştirdik” diyen Özocak, Opel markasının en bilinen ve lansman döneminde olduğumuz Yeni Opel Corsa ve Yeni Opel Astra yüksek talep gören modeller arasında” diye konuştu.

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serdar Akman

SERDAR AKMAN: Normal satış süreçleri işliyor

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Serdar Akman ise, “İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki satışlarımızın tüm süreçleri internet satışı olarak gerçekleşmiyor. Arzu eden müşterilerimiz için dijital başvuru, dijital tanıtım ve dijital bilgilendirmeler yapılıyor. Ancak satış kararının verildiği noktada normal satış süreçleri işliyor” ifadesini kullandı.

“Tabi bu noktada da bayilerimiz müşterilerimizin konforunu ama bunun yanında da tüm güvenliği barındıracak şekilde hizmetleri sunuyor” diyen Akman, “Örneğin, gerekli evrakların adresten teslim alınmasından, aracın müşteri onayına istinaden teslim edilmesine kadar bayilerimiz bu imkanları müşterilerimize sunuyorlar. Dolayısıyla mesafeli satış sözleşmesi gerektiren bir süreç işlemiyor. Müşterinin işini kolaylaştıracak maksimum hizmeti sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

ONLİNE SATIŞ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Online satış sürecinin nasıl işlediğiyle ilgili görüştüğümüz Fransız bir markanın bayi yetkilisi şu açıklamalarda bulundu:

– Öncelikle müşterimiz modeli beğeniyor.

– Müşterini beğendiği model stoklarımızda varsa verdiğimiz iban numarasına kapora gönderiyor.

– Finansmanı kendi sağlayan ve aracı adrese teslim isteyen müşterimizden noter onayla vekaletname istiyoruz.

– Bu vekaletname ile plaka, ruhsat vs. işlemleri hallediyoruz.

– Ve çekici yardımıyla dezenfekte edilmiş aracı, müşterinin istediği adrese götürüp teslimatı yapıyoruz.

– Müşterimiz finansman desteğini bizden alır ise, sosyal mesafe kurallarına ve hijyene uygun hazırlanan ortamda, müşterimizin imza için bayimize gelmesi gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.