enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Clio’ya yakalandım!

Clio’ya yakalandım!
A+
A-

Şerit takip sistemi çok başarılı. Doğrusallığınız bozulduğunda bunu hemen fark edip direksiyona titreşim veriyor. Ne yalan söyleyeyim birkaç kez beni yakaladı.

Hatice Cömert Deveci
İnteraktif Otomobil Yazarı

Merhaba değerli okurlar. Son zamanlarda döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve ÖTV oranlarındaki artış otomobil satın almayı neredeyse imkansız hale getirdi. Araç satın alma kararını eskiden daha hızlı verebiliyorken, şimdi her alternatifi inceliyor, her ayrıntıya dikkat ediyor, tüm olasılıkları ve riskleri gözden geçiriyoruz. Kısacası ince eleyip sık dokuyoruz. “Aba vakti yaba, yaba vakti aba…” diye eski bir atasözü var. Kişi kendine gereken şeyi vaktinden önce ve ucuz olduğu zaman satın almalıdır, anlamı taşır. Biz o treni çoktan kaçırdık diyorsanız, aslında size çok da geç kalmadığınızı söyleyebilirim. Bugün size hemen hemen üst segment araçlar kadar konforlu, donanım, dizayn ve yakıt tüketimi konusunda çok başarılı bir araç tanıtacağım Renault Clio 5.

FAVORİM BOĞAZ VE DEMİR MAVİSİ İLE MERCAN TURUNCU

Geçtiğimiz hafta yeni Renault Clio-5’in Icon 1,3 TCe EDC benzinli 130 beygir RS Line paketini test etme fırsatı buldum. Bugünkü yazımda detaylıca gözlemlerime yer vereceğim.

Öncelikle araç konusunda genel bilgiler vermek istiyorum. Sonrasında sürüş tecrübemi ve fikirlerimi paylaşacağım.

Boğaz mavisi, demir mavisi, alev kırmızısı, titanyum gri, yıldız siyah, mercan turuncu, platin gri, opak beyaz, duman gri ve beyaz renk seçenekleri sunulmuş. Benim favorim boğaz mavisi, demir mavisi ve mercan turuncu. Demir mavisi ve mercan turuncu zaten lansman renkleri. Opak, duman gri ve beyaz standart renkler, bunlar için ek bir ücret yok. Mercan turuncu rengine sahip olmak için ilave 1.700,00 TL, diğer herhangi bir renge sahip olmak için ise 1.400,00 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

3 FARKLI PAKETİ VAR

15 inç Çelik Jant, 16 inç Elmas Kesim Alüminyum Alaşım Gri Jant, 16 inç Flex Wheel Jant, 17 inç Elmas Kesim Alüminyum Alaşım Gri Jant, 17 inç R.S. Line Elmas Kesim Alüminyum Alaşım Jant sunulan jant seçenekleri. Seçeceğiniz pakete göre bu jantlardan uygun olan size sunuluyor. Yükseltmek için ilave ücret ödemeniz gerekiyor.

Aracın 3 farklı paketi var: Joy, Touch ve Icon. Icon pakete ek olarak da ful RS Line paketi ekletebiliyorsunuz.

FİYATLARI VE ÖZELLİKLERİ

Joy, en düşük paket. Fiyatı 133.900,00 TL’den başlıyor. (fiyatlar değişkenlik gösterebilir). Standart donanımda, full led ön farlar ve gündüz farları, manuel klima, manuel arka camlar, elektrikli ön camlar, 4,2”TFT sürücü ekranı, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, bagaj alanını genişletmek için katlanabilir arka koltuklar, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, R&GO radyo sunuluyor. ABS Antiblokaj fren sistemi, AFU acil fren destek sistemi, isofix bağlantıları, (HSA) yokuş kalkış destek sistemi, hız ayar ve sınırlayıcı, ön sıra ön ve yan hava yastıkları, otomatik yanan farlar, lastik tamir kiti güvenlik paketinde standart olarak sunuluyor. Arka park sensörü ve Ön sis farlarını içeren görüş paketini opsiyonel olarak 1.257,00 TL karşılığında ekleyebiliyorsunuz. Tam boy yedek lastik de yine opsiyonel olarak sunulmuş ve 1.063,00 TL fiyatı var.

Bir üst paket, Touch paketi. 165.900,00 TL’den başlıyor. Burada Joy pakete ek olarak elektrikli arka camlar, arka park sensörü ve EASY LINK 7” Multimedya Sistemi standart olarak sunulmuş. Opsiyonel olarak ekleyebileceğiniz özelliklerden bahsedelim. 2.200,00TL karşılığında satın alabileceğiniz park asistan paketi mevcut. Bu pakette geri görüş kamerası, ön-arka park sensörü ve elektrokrom ı̇ç dikiz aynası var. Opsiyonel jant paketinde, karartılmış arka camlar ve 16” elmas kesim alüminyum alaşım gri jantlar gerliyor ve bu paketin fiyatı da 2.300,00TL. Bunlara ek olarak, 3.500,00TL’ye Easy Link 7” Navı̇gasyon Sistemi, 1.100,00TL’ye yedek lastik, 600,00TL’ye ön sis farları, 500,00TL’ye kırmızı ya da turuncu araç içi kişiselleştirme, son olarak da 1.000,00TL’ye kablosuz şarj özelliği ekletebilirsiniz.

En üst paket Icon paketi. 183.400,00 TL’den başlıyor. Bir önceki pakete ek olarak elektrikli park freni (auto-hold) , yağmur sensörü, ı̇leri-geri ayarlanabilir ön kol dayama, otomatik klima, 7″ TFT Sürücü ekranı, otomatik katlanan elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, elektrokrom ı̇ç dikiz aynası, karartılmış arka camlar, multisense sürüş deneyim teknolojisi, eller serbest renault card sistemi standart olarak sunuluyor. Opsiyonel olarak ekleyebileceğiniz özelliklerden bahsedelim. 9.000,00TL karşılığında satın alabileceğiniz Full R.S. Line Paketi mevcut. 17” R.S. Line elmas kesim alüminyum alaşım jantlar bu paket ile birlikte geliyor. RS Line araç içi çizgi detaylarını da ekletmek isterseniz ilave 500,00 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bunlara ek olarak, 6.200,00TL’ye sürüş destek paketi, 1.000,00TL’ye ön-arka park sensörü, 1.250,00 TL’ye geri görüş kamerası, 5.400,00TL’ye Easy Link 9,3” bilgi, eğlence ve navı̇gasyon Sı̇stemi, 1.100,00TL’ye yedek lastik, 600,00TL’ye ön sis farları, 500,00TL’ye kırmızı ya da turuncu araç içi kişiselleştirme, son olarak da 1.000,00TL’ye kablosuz şarj özelliği ekletebilirsiniz.

ARAÇ İKİ KAPILI GİBİ…

Gelelim, sürüş deneyimime.

Aracın genel olarak gözü yormayan, sade, çok zarif ve şık hatları var. Görüntü olarak küçük bir Megane diyebiliriz. Joy paketten itibaren standart sunulan C formundaki led farları çok şık.Tavan kısmı eski modele göre daha yatık. Bu da araca daha spor bir hava vermiş. Arka kapı kolları çok iyi kamufle edilmiş. Araç iki kapılı gibi görünüyor.

BAGAJDAKİ İLLÜZYON

Tamponun alt tarafındaki ek kısmında Clio yazısı mevcut. Bagaj kolu aracın gövde kısmına alınmış. Plakanın hemen üzerinde. Böyle olması aracın arka kısmında bir bütünlük, sanki orada kapak yokmuş gibi bir illüzyon yaratmış. Bunu sevdim.

Yan cam kenarlarındaki krom detayları beğendim , fakat bunun için ilave ücret ödemek ister misiniz bilemedim. Zira standart olarak sunulmuyor.

İNCELMİŞ SİLECEKLERİN PERFORMANSI İYİ DEĞİL

Araç silecekleri incelmiş, performansını da çok başarılı bulmadım. Sanırım bunu kaputun altına gizleyebilmek için yapmışlar. Zira dışarıdan bakınca silecekleri göremiyorsunuz.

ANAHTARI ÇANTADAN ÇIKARMADIM

Icon pakette sunulan anahtarsız kullanım özelliğini oldukça rahat buldum. Anahtarı çantadan neredeyse hiç çıkarmadım. Araca yaklaşınca dikiz aynaları, kapı ve multimedya sistemi otomatik olarak açılıyor. Yine araçtan uzaklaştığınızda kapılar kilitleniyor, dikiz aynaları ve multimedya sistemi kendiliğinden kapanıyor.

BAGAJI DERİN FAKAT BELİ ZORLAR

Benzinli modelde 390 litre civarlarında bagaj hacmi mevcut. B segmenti araçlar arasında en derin bagaj hacmine sahip. Bagaj derinliğinin yüksek oluşu doldurup boşaltırken beli zorlayacak gibi. Bunu ufak bir olumsuzluk olarak gördüm.

KOLTUKLAR SIRTINIZI KAVRIYOR, KONFORU ARTIRIYOR

Aracın iç kısmı bu boyutta bir araba için geniş sayılabilir. Ön koltuklar oldukça rahat ve ferah; fakat arka koltuklarda diz mesafesi dar. 5 kişi için uygun genişlikte bir araç olmadığını söylemeliyim. 4 kişi için ideal; fakat uzun yolculuklarda arka koltuktakiler için seyahat biraz sıkıntılı olabilir.

Aracın ön koltukları şekil olarak sırtınızı kavrayacak biçimde tasarlanmış. Oldukça konforlu bir sürüş sağlıyor.

OTOMATİK AYARLANABİLİR KOLTUKLARI BEKLİYORUM

Çok uzun boylu olanlar dışında ön panel yüksekliği bir miktar fazla gelebilir. Koltuk yüksekliği ayarlanabiliyor; fakat bu durumda da tavana gereğinden fazla yaklaşıyorsunuz. Siz bir orta yol bulursunuz artık. Bu arada koltuklar ileri geri ya da aşağı yukarı yönde ayarlanabiliyor; fakat hala en üst pakette bile manuel. Ne yalan söyleyeyim bir sonraki modelde otomatik ayarlanabilir koltukları bekliyorum artık.

Kokpit kısmında elinizin temas ettiği hemen her yer, tamamen yumuşak malzemeden yapılmış. Dokunduğunuzda güzel bir his bırakıyor.

DİREKSİYON HARİKA!

Araçta en çok temas ettiğimiz şey direksiyon. Birileri bunu fark etmiş ve harika bir direksiyon üretmiş. Dokunma hissi oldukça yumuşak. Buna karşın elinizi asla terletmiyor. Bu araçta en beğendiğim şeylerden biri direksiyon oldu. Hatta kendi aracıma geri döndüğümde biraz yadırgadım. Direksiyon kullanımı çok rahat. Ufak hareketlerle istediğiniz yönlendirmeyi yapabiliyorsunuz. Değişik modları var. Bu böyle, şu şöyle diye uzun uzun anlatmayacağım. Zira bu konu biraz zevk meselesi. Siz hangi modda rahat ederseniz onu tercih edersiniz. Ben direksiyonu biraz sert tercih ettiğimden Sport modu beğendim.

YOL BOYUNCA TRAFİK İŞARETLERİ PANELDE

Gösterge paneli oldukça geniş ve çok başarılı. Ayarlanabilir birkaç modu mevcut. En beğendigim özellik de yol boyunca trafik işaretlerini tanıma ve panele yansıtma özelliği.

Rs Line paketi ile gelen araç içindeki kırmızı çizgiler bir şıklık katmış. Ön panel, koltuklar, emniyet kemeri, direksiyon ve kapı kollarının hemen altında bu kırmızı çizgi detayları mevcut. Nedense bu detaylar bende çok büyük bir iz bırakmadı. Olsa da olur, olmasa da aramam. Araç iç kaplamaları ve koltuk seçenekleri tamamen koyu renk. Açık renk kaplama ve koltuklar bir seçenek olarak gördüğüm kadarıyla sunulmamış. Bu da bir miktar klostrofobik bir his veriyor.

SİZİNLE YARIŞAN ARAÇ VARMIŞ GİBİ…

Vites kolunun etrafında, tavanda ve kapı kollarındaki saklama bölmelerine gizlenmiş ambiyans ışıkları mevcut. Renklerini kumanda panelinden değiştirebiliyorsunuz. Araca güzel bir hava katmış; fakat burada çok önemli bir eleştirim var. Muhtemelen tasarımcılar buna çok dikkat etmemişler. Gece sürüşünde ambiyans ışıkları yanarken çok enteresan bir şey oluyor. Vites topuzu çevresindeki ambiyans ışıkları yan camların eğiminden dolayı garip bir yansıma oluşturuyor. Şöyle ki 130 kilometre hız ile giderken yanınızda sizinle yarışan bir araba varmış gibi hissettiriyor ve sürekli sağ tarafı kontrol etme hissi doğuyor. Maalesef ben bu hissi yenemedim. Bu durum sürüş güvenliği açısından beni çok tedirgin ve rahatsız etti. Aynı hissi sizin de yaşayacağınızdan emin gibiyim. Umarım gelecek modellerde bu duruma bir çare bulunur.

FAR AYARINI KENDİSİ YAPIYOR

Sürüş hissi oldukça güzel. Araç asfalta adeta yapışıyor. Aracın aerodinamiği başarılı. Rüzgara karşı direnci azaltarak daha iyi bir yol tutuş sağlıyor. Hızlanmanız durumunda herhangi bir sarsılma ya da titreme olmuyor. Yola hakimiyetiniz güzel. Gece sürüşünde farların uzak yakın ayarını kendisinin yapmasına resmen bayıldım. Çok çok başarılı. Üstelik karşıdan araç geldiğinde bunu tespit edip hemen kısaya geçiyor. Daha ne olsun!

CLİO BİRKAÇ KEZ BENİ YAKALADI

Şerit takip sistemi çok başarılı. Peş peşe denemeler yaptım. Şeridi terk etmeniz ya da dışına çıkmanız gerekmiyor. Doğrusallığınız bozulduğunda bunu hemen fark edip direksiyona titreşim veriyor. Ne yalan söyleyeyim birkaç kez beni yakaladı ve gerçekten o anlarda dalmış olduğumu fark ettim.

HER ŞEY YERLİ YERİNDE

Icon paketinde gelen 9,3″ Easylink eğlence ve navigasyon paketini biraz öveyim. Hatta durun; övüp övüp bitiremeyeyim. Öncelikle üzerinde yansımayı önleyici bir film mevcut. Bu da her zaman net bir görüntü veriyor. Ekran çok geniş. Oraya basarken şuraya dokundum, yanlış bastım vesaire gibi sıkıntılar yok. Her şey yerli yerinde. Kullanımı kolay bir menü hazırlanmış. Müzik kontrollerinde ekran ile uğraşmamanız için direksiyonda sağ elinizin hemen altında ses açma kapama için bir kumanda kolu yapılmış. Direksiyonu tutarken sağ el yüzük ve orta parmak ile kumanda edebiliyorsunuz. Burayı detaylı veriyorum; çünkü benim bulmam biraz zaman aldı. Çok kullanışlı bulmadım. En çok kullandığımız şeylerden birisi bu ses açma kapama ve kanal değiştirme tuşları olduğundan, bu tuşları sonraki versiyonlarda direksiyon simidi üzerinde bekliyorum açıkçası.

NAVİGASYONUN GRAFİKLERİ ÇOK İYİ

Neyse bu kadar yeter, ekranımıza geri dönelim. Ekran grafikleri çok net ve başarılı. Dokunmatik hassasiyetinin çok yüksek olduğunu söylemeliyim. Araç bilgi ekranının görselini buradan ayarlayabiliyorsunuz. 4 modu var. Ben en çok comfort modunu beğendim. Eco, sport ve regular modları da mevcut. Artık görsel olarak hangisi en çok hoşunuza giderse onu seçersiniz. Araç içi ambiyans ışıklarını yine buradan ayarlayabiliyorsunuz. Direksiyona konumlandırılmış menü kontrol tuşları mevcut; bu işinizi biraz kolaylaştıracak ve seyir halindeyken sürekli ekranla uğraşmanızın önüne geçecektir. Navigasyonu beğendim; grafikleri çok iyi. Özellikle yol ayrımlarını çok güzel gösteriyor. İnternete bağlanarak trafik bilgisini de alabildiğini öğrendim; fakat deneme fırsatım olmadı.

START-STOP SARSINTISIZ VE TEPKİSİ HIZLI

Araç içi ses sistemi başarılı, sesi yükselttiğinizde herhangi bir parazit oluşmuyor. Siz yine de güvenli sürüş için sesi çok açmayın derim.

Araçta start-stop özelliği mevcut ve gayet başarılı. Ben genel anlamda start-stop mantığını açıkçası sevemedim. Evet Clio’da gayet sarsıntısız ve tepkisi hızlı; ama ben gaza bastığımda beklediğim o bir iki saniyeyi fazla bulanlardanım. Özellikle dur-kalkların fazla olduğu İstanbul trafiğinde… Tabi burada Clio’nun bir günahı yok. Tamamen benim tezcanlılığım diyelim.

YOKUŞLARDA ZORLANMIYOR

Benim test ettiğim araç 1,3 TCe EDC benzinli 130 beygir motora sahip. Bu araç için 130 beygir kesinlikle yeterliden çok öte. Yokuşlarda tam dolu iken dahi teklemiyor, yorulmuyor, zorlanmıyor. Siz istemeseniz de araç gitmek istiyor; hatta uçmak istiyor. Uzun zamandır SUV kullanan birisi olarak beni oldukça tatmin etti. Sol şeritten rahatlıkla basıp gidebilirsiniz.

Yan aynaların dış kenarlarına tümsek aynalar eklenmiş. Sanıyorum yola daha fazla hakim olmak için düşünülmüş; fakat uzun süreli kullanımda bende mide bulantısı etkisi yarattı. Gözü bozuk olanlar ne demek istediğimi anlayacaklardır.

Aracın süspansiyon sistemine gelirsek ne iyi ne de kötü; ama bu segment bir araç için değerlendirirsek iyi diyelim. Şehir içi yollardaki engebeleri hissediyorsunuz; pürüzsüz bir sürüş sağlamıyor. Asfalt yolda ise sürüş hissi çok başarılı.

BİTMEYEN UĞULTU VAR AÇIN MÜZİĞİ

Bu araçta beni hayal kırıklığına uğratan tek özellik ses yalıtımı oldu maalesef. Normal hızda seyrederken bile rüzgarın uğultusu kulaklarınızı tırmalıyor. Aynı zamanda asfaltın sürtünme seslerini de aynı oranda duyuyorsunuz. Araç içerisinde bitmeyen bir uğultu var. Yani müzik şart. Umarım sonraki versiyonlarında bu probleme bir çare bulunur.

Araçta otomatik park asistanı özelliği mevcut. Bunu test etme şansım olmadı. Deneyen varsa fikirlerinizi merak ediyorum.

Icon pakette gelen elektrikli el freni alandan tasarruf sağlamış. Ayrıca ileri ya da geri vitese alıp gaza dokunduğunuzda otomatik olarak devre dışı kalıyor. Aracı park moduna alınca da yine otomatik olarak aktif hale geliyor. Şöyle söyleyeyim, test ettiğim birkaç gün boyunca el frenine hiç dokunmadım dersem yalan söylemiş olmam.

360 DERECE GÖRÜŞ KAMERASINA TAM NOT

Gelelim 360 derece görüş kamerasına. Araçta 360 derece görüş kamerası mevcut. Esasında ön, arka ve yan kameralardan aldığı görüntüyü ekranda birleştirip size kuşbakışı bir görüntü sağlıyor. Park ederken oldukça işe yarıyor. Bu özellik çok başarılı; benden tam not aldı.

Yakıt tüketimi yüksek olan bir araç kullandığımdan, hangi aracı test edersem edeyim, yakıt tüketimini başarılı bulacağım. Bu işin şakası tabi. Elbette objektif bir değerlendirme yapacağım.

BİR DEPO YAKITLA 900-1000 KM

Yakıt tüketimini çok başarılı buldum. Şöyle anlatayım; araç tam doluyken teslim aldım. Kalan mesafe 550 kilometre görünüyordu. Şehir içi ve şehirler arası yaklaşık 300 kilometre yol yaptım. 4 günün sonunda göstergede kalan mesafe 400 km görünüyordu. Bu da demek oluyor ki bir depo benzinle şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarda yaklaşık 900-1000 kilometreyi görmeniz mümkün. Tabi bu aracın doluluk durumuna göre fark edecektir. Aracın vaat ettiği tüketim bu motor için şehir içi 100 kilometrede 6,8 lt, şehirler arası 4.5 lt, Ortalamada ise 5,3 lt.

BÜTÇENİZE GÖRE SEÇİM YAPABİLİRSİNİZ

Peki bu araca sahip olmanın maliyeti nedir? Yazımın başında aşağı yukarı fiyat ve opsiyonlar hakkında bilgi verdim. Fiyat tamamen tercih edeceğiniz pakete ve opsiyonlara göre değişiklik gösterecektir. Benim test ettiğim paket, 1,3 TCe EDC benzinli 130 beygir motor ve Icon pakete ek olarak daha önce bahsettiğim tüm opsiyonların eklenmiş haliydi. Tam dolu bu pakete sahip olmak için 278.500TL civarlarında bir bedel ödemeniz gerekiyor. Bu paraya değer mi derseniz; evet bu aracı konforlu bir şekilde kullanmak için bu paraya değer. Problemsiz keyifli bir şekilde kullanırsızın; fakat kısıtlı bütçeniz varsa birtakım özelliklerden vazgeçerek alt paketleri ve daha düşük motor kapasitesini tercih ederek bütçenize göre bir seçim yapabilirsiniz.

Bu aracı almayı düşünüyorsanız, umarım kafanızdaki soruları cevaplayabilmiş ve yardımcı olabilmişimdir. Sonraki yazılarımda tekrar görüşmek dileğiyle. Keyifli sürüşler ve sağlıklı günler dilerim.

Hatice Cömert Deveci / İnteraktif Otomobil Gazetesi

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.