enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Dün karşı çıkanlar bugün online satışa başladı

Dün karşı çıkanlar bugün online satışa başladı
07.04.2020
A+
A-

Küresel bir tehdit oluşturan koronavirüs salgını, otomotiv bayilerinin online satış yapmasını hızlandırdı. Bu konuda öncü olan Toyata’dan sonra bayilerinin teknolojik alt yapısını güçlendiren Citroen, Fiat, Honda, Opel, Peugeot ve Suzuki gibi markalar, müşterilerine “e-rezervasyon, online randevu, görüntülü görüşme, online araç tanıtımı ve online araç satışı imkanı sunuyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle otomotiv şirketleri üretime ara verirken, araç satışları da Nisan ayı itibarıyla neredeyse durma noktasına geldi. Halbuki, 2019’un son üç ayında taşıt faizlerinin 0,49’a kadar düşmesi ve ertelen talepten dolayı hareketlenen satışlar, 2020’de aynı hızla devam etti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) derlediğimiz bilgilere göre Ocak ayında toplam otomotiv satışı 27 bin 273 adet ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 89,75 arttı. Bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 100,53 artan otomobil satışları 22 bin 16 adet gerçekleşti. Otomotiv sektörünü umutlandıran bu tablo Şubat ayında da sürdü. Toplam pazar yüzde 89,44 artarak Şubat ayını 47 bin 122 adetle kapattı. Geçen sene Şubat ayında 19 bin 205 adet olan otomobil satışları, yüzde 94,44 artarak 37 bin 727 adet oldu. Hatta pazardaki bu hareketlilikten memnun olan sektör yöneticileri yılı 700 bin adet satışın üzerinde kapatmayı öngörüyordu.

Satışlar tüm hızıyla devam ederken dünyayı yayılmaya devam eden koronavirüs vakası ilk defa 11 Mart’ta Türkiye’de görüldüğü açıklandı.

İnsan sağlığını tehdit eden ve hızla yayılan koronavirüsün bayi satışlarına etkisini araştırmak için 13 Mart Cumartesi günü Milat gazetesi olarak farklı markaların bayilerini müşteri gibi gezip bilgi aldık. 16 Mart Pazartesi günü yayınlanan “Koronavirüs bayileri giremedi” başlıklı haberde müşteri temsilcileri, ne satışlarda ne de müşteri sayısında azalma olmadığını söyledi.

(https://www.milatgazetesi.com/otomobil/koronavirus-bayilere-giremedi/haber-233555)

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR HIZLANDI

Fakat, virüsün hızla yayılmasını önlemek için bir dizi önlemler alan hükümet, “#EvdeKalTürkiye” çağrısı yapmaya başladı. Türkiye’de fabrikası olan otomotiv markaları da üretime ara verdiğini açıkladı. Koronavirüse karşı tedbirler kapsamında markaların genel merkezleri personellerini evden çalışmaya başlatırken, bayiler ve servisler de randevulu sisteme geçti. Koronavirüs hızla Türkiye’ye yayılırken her şeye rağmen 2019 yılı Mart ayına göre yüzde 1,6 artan otomobil ve hafif ticari araç pazarı toplamda 50 bin 8 adet satış gerçekleştirdi. Geçen sene Mart’ta 38 bin 628 adet olan otomobil satışları da yüzde 3,26 artarak 39 bin 887 oldu.

Nisan ayında araç satışlarının ne olacağı merak edilirken, araç satışlarının ve satış sonrası hizmetlerin en önemli ayağını oluşturan bayilerin bu süreci en az zararla atlatması için devreye giren otomotiv markaları, teknolojik yatırımları hızlandırdı. Her zaman e-ticarete mesafeli duran bayi sahipleri, bir anda dijitalleşen dünyanın içinde kendilerini buldu.

TOYATA BAŞLATTI DİĞERLERİ DEVAM ETTİ

Türkiye’ye ilk defa ‘interaktif showroom’ uygulamasıyla oturduğun yerden görüntülü bağlanarak bayiye gitme sistemini getiren Toyota, var olan teknolojik alt yapısını hızlıca tüm bayilerine yayarak müşterilerine “e-rezervasyon, online randevu, görüntülü görüşme, online araç tanıtımı ve online araç satışı imkanı sunan ve bunu duyuran ilk marka oldu.

Akabinde de Suzuki online bayi hizmetine geçtiğini duyururken, Honda, Citroen-DS-Opel ve Peugeot’un içinde bulunduğu PSA Grubu ve son olarak Fiat da tüm bayilerini dijitalleştirdi.

İşte sırasıyla Fiat, Honda, PSA Grubu, Suzuki ve Toyota’nın müşteriye sunduğu online hizmetlerle alakalı açıklamaları:

FIAT’A SANİYELER İÇERİSİNDE BAĞLANACAKSINIZ

Fiat, dijital altyapısını genişleterek tüm bayilerinde, online görüşme hizmeti vermeye başladı. Bu kapsamda, müşteriler fiat.com.tr, bayi web siteleri veya sosyal medya aracılığıyla dilediği bayinin temsilcisine saniyeler içerisinde bağlanabilecek. Konuyla ilgili konuşan Marka Direktörü Altan Aytaç, “Kovid-19 salgını sebebiyle, showroom trafiğinin yavaşladığı, insanların olmadıkça dışarı çıkmadığı bugünlerde, ulaşılabilir olmak adına altyapı çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.

HONDA, ONLINE HİZMET AĞINI GENİŞLETTİ

Koronavirüs salgını nedeniyle bayilerinin satış ve satış sonrası hizmetlerinde kesintiye uğramaması için online hizmet ağını genişletiklerini söyleyen Honda Türkiye Otomobil ve Motosiklet Satış Müdürü Serdar Akman, “Web sitemiz üzerinden bilgi ve taleplerini toplayarak müşterilerimize anında geri dönüş sağlıyoruz. Görüşme sonrası gelişen sürece göre randevu sistemiyle test sürüş imkanını bildiriyoruz. Arzu eden müşterilerimizle görüntülü bağlanıp canlı tanıtım da gerçekleştiriyoruz” dedi.

PSA TÜRKİYE E-TİCARETE BAŞLADI

Groupe PSA Türkiye, bu zor dönemde en iyi hizmeti kesintisiz bir şekilde sunarak müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilmek adına tüm Peugeot, Citroen, DS ve Opel yetkili satıcılarında ve servislerinde; artık “e-rezervasyon/online randevu”, “video call/görüntülü görüşme”, online araç tanıtımı ve mesafeli/online satış sistemine geçiş yaptı. Sosyal mesafeyi koruyarak teması minimuma indiren markalar kullandıkları en son teknolojiler ile showroomlarında hizmet vermeye başladı.

SUZUKİ’DE ONLINE PAZARLIK BİLE MÜMKÜN

Suzuki’nin ülke genelindeki bayilikleri uzaktan satışa imkan veren görüntülü görüşme teknolojisiyle donatıldı. Evden kolaylıkla marka temsilcileriyle görüntülü görüşmeye imkan veren sistemi kullanmak için ek bir uygulama ya da cihaza da ihtiyaç kalmıyor. Müşteriler, otomobil, motosiklet ve deniz motorları hakkında artık showroom’lara gitmeden bilgi alabiliyorlar. 11Sight ile yapılan işbirliği çerçevesinde tüm Suzuki bayilerinin dahil olduğu bir altyapı oluşturuldu.

TOYOTA SANAL İLE GERÇEK DÜNYAYI BİRLEŞTİRDİ

Toyota’nın sektöründe bir ilki gerçekleştirerek devreye aldığı “interaktif showroom” uygulaması da evlerinden çıkmak istemeyen müşteriler için hizmet vermeye devam ediyor. Hololens teknolojisiyle geliştirilen “İnteraktif Showroom” uygulamasını kullanmak isteyenler “toyota.com.tr” üzerinden interaktif showroom için hazırlanan özel bir sayfadan bu uygulamaya erişiyorlar. Toyota sanal ve gerçek dünyayı birleştirerek müşterilerine ileri bir teknoloji sunuyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Küresel bir sorun haline gelen koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, tüm çalışanlarını, bayilerini, partnerlerini ve müşterilerini kapsayan hızlı önlemleri hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.