enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Otomotivin geleceği için 50 milyon dolarlık fon

Otomotivin geleceği için 50 milyon dolarlık fon
21.06.2026
A+
A-

Ford Otosan iştiraki Gembox Teknoloji Girişimleri ile Türkiye İş Bankası iştiraki Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi, mobilite ekosistemine yönelik “Future of Mobility Girişim Sermayesi Yatırım Fonu”nu hayata geçirdi. İlk etapta 50 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşması hedeflenen fon, yapay zeka, batarya teknolojileri, şarj çözümleri ve sürdürülebilir mobilite alanlarında faaliyet gösteren girişimlere yatırım yapacak.

Ford Otosan’ın ana yatırımcısı olduğu fon, Türkiye’nin otomotivdeki üretim gücünü teknoloji geliştirme kapasitesiyle birleştirmeyi amaçlıyor. Girişimlere yalnızca finansman sağlanmayacak; sanayi ile entegrasyon, pilot uygulamalar, teknik destek ve küresel pazarlara açılma imkanı da sunulacak. Fonun yatırım odağında mobilite teknolojileri, Endüstri 4.0, sürdürülebilirlik, yapay zeka, enerji yönetimi, şarj sistemleri ve batarya teknolojileri yer alıyor.

‘Sektörün tüm paydaşlarını buluşturacağız’

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, fonun yalnızca sermaye sağlayan bir yapı olmadığını belirterek, otomotiv üreticileri, tedarikçiler, teknoloji şirketleri ve girişimleri aynı platformda buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Gembox Teknoloji Girişimleri Genel Müdürü İlknur İlkyaz Gül de girişimlere sadece yatırım yapmakla kalmayıp, onları sanayi, veri ve müşteriyle buluşturarak ölçeklenmelerine katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Mobilite ekosistemine açık fon

Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi Genel Müdürü Özgür Temel ise fonun başlangıçta 50 milyon dolar hedef büyüklükle yola çıktığını belirterek, ürününü doğrulamış ve büyüme aşamasına geçmiş, özellikle Türkiye merkezli mobilite girişimlerine yatırım yapmayı planladıklarını kaydetti. Sermaye Piyasası Kurulu onay süreçleri tamamlanan fon, açık mimarisi sayesinde otomotiv üreticileri, tedarikçiler ve farklı yatırımcıların katılımına da imkan tanıyacak.